Riscograma

Trei miniştri stupizi şi posibil corupţi pe care şeful lor ar trebui să-i dea afară

…apoi să demisioneze chiar el.

Trei ştiri recente pe Hotnews despre „buna guvernare” din România:

Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății
Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății

Constantin Niţă a decis, după ce a primit „mai multe propuneri interesante”, să interzică instalarea panourilor solare pe terenuri agricole. Cei care au cumpărat deja terenul „să fie sănătoşi”.

Înainte de orice, unul d-ăsca ăsta trebuie pus să plătească din buzunarul propriu eventualele procese pierdute de stat, ca să fie el „sănătos”.

La subiect – programul de stimulare a regenerabilelor e acum în faţa următoarei situaţii: costul investiţiei a scăzut iar numărul de certificate verzi acordate este mare. Prin urmare, investiţia se amortizează foarte rapid, în doar câţiva ani, aşa că mulţi sunt gata să arunce rapid sute de milioane în panouri solare, aşa cum au făcut în ultimii ani cu eolienele. Reacţia firească a guvernului ar fi să reducă numărul de certificate, astfel încât rentabilitatea să se întoarcă într-o zonă rezonabilă. Dar atunci n-ar mai fi nimeni interesat să dea şpagă. Aşa că ce face guvernul? Introduce o barieră arbitrară, de tip „da” sau „nu”, cu mesajul limpede: „cine vrea să facă afacerea asta trebuie să treacă întâi pe la mine”.

Băsescu vs. Isărescu: Cui i se potriveşte mai bine expresia „vorbeşte mult şi nu face nimic”?
Băsescu vs. Isărescu: Cui i se potriveşte mai bine expresia „vorbeşte mult şi nu face nimic”?

Presupusul motiv legitim al propunerii, conservarea terenului agricol, e ridicol. Într-un caz ipotetic extrem, cu doar 1% din terenul agricol existent (deci 100.000 ha), România ar aduce investiţii de până la 100 de miliarde de euro, ar adăuga cel puţin 50 Gw la puterea instalată, ar produce efectiv cât 12 reactoare de la Cernavodă şi ar genera exporturi mai mari decât cele agricole de pe restul de 99% teren. În cazul realist, nu se va ajunge nici la 0,1%.

Aşa că dl. Niţă ar trebui demis urgent apoi întrebat de unde a primit „propunerile interesante”. Poate aşa are soarta pe care le-o dorea panourilor solare: să ajungă într-un loc de unde să nu mai facă umbră pământului degeaba.

Relu Fenechiu s-a dus la negocieri la Bruxelles şi s-a întors cu un tronson de autostradă nou-nouţ: Sebeş-Turda. Bucata are o oarecare noimă, poate chiar mai mare decât bucăţile dinainte – ea va fi pentru multă vreme singurul racord funcţional spre Cluj.

Guvernul tehnocrat te face să-ți pară rău după politicieni
Guvernul tehnocrat te face să-ți pară rău după politicieni

Însă ca de fiecare dată până acum, în lipsa unui master-plan, o astfel de decizie luată izolat mai mult încurcă. În continuare nu există finanţare între Sibiu-Piteşti sau Sibiu-Braşov-Ploieşti, pentru ca autostrada să poată trece munţii. Iar proiectul Iaşi-Târgu-Mureş (între timp prelungită până la Turda), care până acum era scump şi dificil dar măcar urmărea traseul cel mai scurt, devine un proiect scump, dificil şi întortocheat. Pe scurt, o aberaţie.

Rovana Plumb a aprobat explorarea gazelor de şist în Dobrogea „pentru că nu exista niciun fel de risc” iar „ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem”.

Iată câteva pericole în atenţia d-nei Plumb:

Ultima lopată pe mormântul României: Vlădescu pregăteşte impozitul progresiv
Ultima lopată pe mormântul României: Vlădescu pregăteşte impozitul progresiv

1. Dacă se face explorarea şi „avem”, automat urmează exploatarea, pentru că aşa decurge un contract de tipul ăsta. Adio negocieri, referendum, garanţii şi compensaţii pentru localnici, toată şpaga intră în buzunarele guvernului.

2. Cu redevenţele minuscule de acum, există riscul ca Chevron să exporte gazele fără să stea la discuţii sau să ţi le vândă la un preţ la fel de mare ca rusul şi să nu-ţi dea mai nimic în schimb. Caz în care „independenţa energetică” devine o glumă sinistră.

3. Mai există riscul să îşi facă efectele acea clauză din contract care era atât de important să fie ascunsă încât, atunci când MRU a „desecretizat” contractul cu Chevron a înlocuit pagina cu totul, cu una falsă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou