Riscograma

Minciuna gogonată a lui Victor Ponta despre Constituţie

Faptul că Victor Ponta este bandit, incompetent, gogoman şi mincinos nu mai şochează, dată fiind compania selectă de ticăloşi care conduc ţara de câţiva ani. Dar parcă încearcă să devină mai nociv decât toţi.

Argumentul că trebuie eliminat articolul 44 din Constituţie, care garantează proprietatea, e o balivernă puturoasă de la cap la coadă.

Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății
Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății

Azi, daca vrem sa confiscam o caruta a celui care a mers sa fure stalpii de inalta tensiune, nu avem voie, ca asa a spus Curtea. Daca azi vrem sa-i luam masina unuia caruia i-am luat permisul de cinci ori si a facut si accidente, nu putem. Daca azi vrem sa facem conexiunea cu Republica Moldova, sa ingropam conducta in pamant, intr-o luna, nu in doi ani, nu putem. Problema e ca noi de ani de zile ne blocam – autostrada spre mare a stat doi ani dupa exproprieri

Mai întâi, un lucru care merita o discuţie separată: Nu ar fi cazul de confiscare a vehiculelor pentru şoferii periculoşi. Este suficient să le fie ridicat dreptul de-a conduce. Dacă continuă să o facă fără drept, sunt pasibili de puşcărie. Însă legea nu e calibrată pentru a-i elimina de pe şosele pe şoferii agresivi şi iresponsabili, care fac majoritatea accidentelor, ci pentru a-i ţine acolo, să producă cât mai multe amenzi la buget. Confiscarea maşinii ar fi încununarea acestei politici – poţi să omori oameni din nou dacă mai plăteşti odată TVA-ul.

Apoi: Singurul lucru din Constituţie care stă în calea exproprierilor este „justa şi prealabila” despăgubire? Care cuvânt ar vrea Ponta să îl elimine? Justa? Prealabila? Despăgubire?

Crin intră în bătălie cu Ponta pentru titlul de gogoman
Crin intră în bătălie cu Ponta pentru titlul de gogoman

Dar, cel mai important: Povestea cu căruţa sugerează că a existat un asemenea caz, în care unui hoţ de stâlpi de tensiune i-a fost confiscată căruţa dar şi-a luat-o înapoi printr-o decizie a Curţii Constituţionale, devenită jurisprudenţă. Ei bine, povestea este o minciună de la cap la coadă.

1. Nu a existat un astfel de caz.

2. Constituţia spune clar că bunurile folosite la infracţiuni sau contravenţii POT fi confiscate. Există şi un articol în Codul Penal – 118 – care spune când. Lipseşte din Codul Rutier doar pentru că nu a fost introdus – nici vorbă să-l fi respins curtea.

Guvernul tehnocrat te face să-ți pară rău după politicieni
Guvernul tehnocrat te face să-ți pară rău după politicieni

3. Există în jurisprudenţa Curţii un caz în care confiscarea a fost confirmată ca fiind constituţională, după textul actual.

Curtea constata ca deposedarea unei persoane de anumite bunuri sau valori in executarea unei sanctiuni penale, contraventionale, administrative ori civile sau a unei masuri de confiscare speciala, prevazute de lege, nu constituie expropriere si nu incalca in nici un alt mod dreptul de proprietate garantat constitutional http://www.jurisprudenta.com/lege/decizie-377-2004-2q1mm/

Prin urmare, toată povestea scornită de Victor Ponta, prim-ministru al României, este o petardă şi o perdea de fum. Nu este încă limpede scopul real al acestei propuneri, dacă el există. Însă din datele de până acum, singurul lucru care se împiedică de articolul 44 din Constituţie este o eventuală confiscare pe scară largă, în stil cipriot.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou