Riscograma
Lucian Davidescu

Cele 3 metode de jaf la Hidroelectrica

Scandalul Alro este doar ultimul episod dintr-un serial de capă, spadă şi trădare financiar-contabilă vechi de 40 de ani.

În anii ’70, România se împrumutase masiv pentru investiţii în marile combinate siderurgice, chimice, în rafinării sau centrale electrice. Printre ele – şi o mare parte din reţeaua de hidrocentrale. Când Ceauşescu a hotărât să plătească datoria externă cu orice preţ, efectele au putut fi măsurate uşor: întuneric, frig, foame. Puţini ştiau raţiunea economică exactă. În limbaj financiar-contabil, planul lui Ceauşescu era „să amortizeze mai rapid mijloacele fixe pentru a trece la surplus operaţional”. Ceauşescu a apucat să ducă până la capăt doar prima parte a planului. Puţinii care ştiau raţiunea economică exactă au dus la capăt a doua parte. În nume propriu.

Ce înseamnă afacerea cu hidrocentrale

Principiul de funcţionare a hidrocentralei ca afacere este diferit de celelalte tipuri de centrale. Construcţia înghite cea mai mare parte din costuri. Astfel, o hidrocentrală costă cel puţin două milioane de euro pentru fiecare MW de putere instalată şi funcţionează, în medie, la jumătate din capacitatea maximă. În schimb, o termocentrală costă pe jumătate, doar un milion de euro pentru fiecare MW de putere instalată, şi func-ţio-nează, în medie, la jumătate din puterea maximă. Diferenţa este că, în timp ce termocentrala are costuri cu materia primă pe toată durata de funcţionare, hidrocentrala are costuri enorme cu dobânzile în perioada de amortizare. La sfâr-şitul perioadei de amortizare, care se poate întinde chiar şi pe 30 de ani, hidrocentrala devine o adevărată mină de aur pentru proprietar, – care poate vinde în continuare cu acelaşi preţ o marfă produsă cu costuri minime.

Inovaţia nr. 1: curentul ieftin

În România, trecerea nu s-a mai întâmplat. În „economia de piaţă originală” a fost inventată noţiunea de „curent ieftin”. Noţiunea este absurdă din punct de vedere economic, pentru că electricitatea este o marfă fungibilă – adică oricare unitate poate fi înlocuită cu oricare alta – ceea ce înseamnă că un KW/h costă aproximativ la fel peste tot. În acest fel, avantajul competitiv al Hidroelectrica – o investiţie enormă amortizată – se mută gratis de la producător către consumator.

Inovaţia nr. 2: vânzare în bandă

Conceptul a fost uşor acceptat de populaţie, pentru că a putut astfel cumpăra aproximativ o treime din energia ieftină. Însă pentru celelalte două treimi, statul a găsit o altă noţiune originală. Aceea de cumpărător strategic, care cumpără constant. Într-o economie de piaţă adevărată, acesta este genul de consumator iubit de termocentrale şi detestat de hidrocentrale. Energia hidro mai are un avantaj pe lângă lipsa costurilor cu combustibilul: o hidrocentrală poate fi pornită în orice moment, pentru a acoperi cereri inopinate sau vârfuri de consum, la preţuri care pot ajunge de câteva ori mai mari decât cotaţia standard. Totuşi, Hidroelectrica a adoptat un comportament de producător pe cărbuni, şi a căutat consumatori care cumpără constant, „în bandă”, şi care plătesc preţuri mult mai mici pentru aşa privilegiu. Din cauza acestei practici, în mai mulţi ani secetoşi Hidroelectrica s-a văzut obligată să cumpere scump curent de la Termoelectrica, pe care l-a vândut ieftin către „băieţii deştepţi”, printre care cel mai faimos – Bogdan Buzăianu, conform contractelor.

Inovaţia nr. 3: derivate toxice

În cazul Alro, Hidroelectrica a venit anul acesta cu cea de-a treia inovaţie, care seamănă deja cu celebrele derivate financiare. În aprilie, Hidroelectrica şi Alro au semnat un contract până în 2018, în care „preţul energiei va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”. Cu alte cuvinte, dacă preţul aluminiului scade, Hidro va încasa mai puţini bani pentru fiecare kilowatt vândut. Pentru Alro, este o asigurare excelentă în caz de vremuri tulburi, asigurare care poate fi cumpărată pe bani grei de la aşa-numitele fonduri de hedging, care se ocupă cu arbitrajul riscurilor de afaceri. Hidroelectrica, în schimb, face un serviciu care nu-i intră în atribuţiile de bază şi care o poate trimite uşor de la profitul minuscul, de acum, la pierdere.

Care este paguba pentru contribuabili

Concret, Hidroelectrica vinde un MW/h cu o medie de 31 de euro, deşi preţul reglementat este de 44 de euro. Preţul de pe bursa OPCOM se apropie de această valoare, iar în cazul termenelor de livrare scurte îl depăşeşte substanţial. Hidroe-lectrica şi-a propus anul acesta să încaseze 660 de milioane de euro şi să aibă un profit de 15 milioane de euro. Potrivit fos-tu-lui ministru al Economiei, Adriean Videanu, planul ar fi fost depăşit, iar profitul pe primele opt luni ar fi ajuns la „1.100 miliarde lei” (110 milioane lei noi, 26 milioane de euro – n.red.). Pentru comparaţie, Alro, compania care „nu poate rezista” fără curent ieftin şi-a bugetat încasări de 430 milioane de euro şi un profit de 42 milioane de euro în 2010. Însă nu doar Alro ci aproape toţi clienţii Hidroelectrica beneficiază de o reducere pe care nu o merită şi pe care nu o mai găsesc în altă parte.

Cu o putere instalată de aproape 7 GW, amortizaţi aproape integral, valoarea de piaţă a Hidroelectrica este de aproximativ 15 miliarde de euro. În aceste condiţii, un acţionar – în speţă contribuabilul român – ar trebui să se aştepte ca investiţia să-i aducă un profit între 500 de milioane şi un miliard de euro pe an.

Articol publicat în România Liberă

14 comentarii
AristotelCostel

Concret, 23 milioane de romani au facut foamea in anii '80 pentru ca astazi trumpiţa şi comandantul să împartă prosperitatea pe comision.

loop

@ Costel, la faza asta dai dovada de ingustime de minte. Situatia asta nu este din cauza numai a conducatorilor actuali, ci a intregii clase politice de dupa '89. Nu zic ca nu au contribuit si astia de acu' dar nu-s numai ei de vina. Daca te uiti, totusi cea mai mare pierdere hidroelectrica a fost in 2003, inutil sa spun care a fost partidul de guvernamant. Repet, nu ca celelalte ar fi mai breze !

Oban

loop: ca sa nu se supere nimeni, propun sa-i executam in tandem: Elena Udrea, goala va fi legata de Ion Iliescu, gol si el! Traian Basescu, cu spatele, legat de SOV, goi amandoi! Urmeaza Mircea Geoana, gol pusca, carandu-l in carca pe Emil Boc, manjit cu smoala! Dupa pac-pac-ul de rigoare, Adriean Videanu urmeaza, purtand in brate trupul subtire si firav al Noricai Nicolau! Dureaza executia asta cam 4 ore, apoi ii tratezi cu putin var cloros pe toti, astupi groapa cu buldozerul si construiesti deasupra un WC public! Perechile pot fi facute la libera imaginatie a publicului spectator.

AristotelCostel

@loop

Cand s-a petrecut scandalul alro-biletelul-dragastolo? De cati ani se ocupa actualii ba'eti?

Cine e foarte luptator impotriva coruptiei? Cine reformeaza statul acum cu Securitate? Cine primeneste clasa politica scotand in fata tot felul de ritzipoance?

"Toti sunt hoti si… hoti sunt peste tot"… proşti da' mulţi… a furat pesedeu'. 😀

concluzie: meriti… sire… oho… si cat vei avea de tras… pupici.

bucuresci

Partea proasta este ca nimeni nu poate trage la raspundere Hidroelectrica in numele statului; ceva gen Curtea de Conturi la institutii bugetare.

cine o mai fi reprezentantul statului in AGA? vreun director de prin Minister?

Deveanu Silviu

Ceea ce se intampla cu Hidroelectrica si sistemul energetic national este o reflectare a falsului slogan "statul-prost gestionar". Se omite voit a se prezenta care este "propta" care permite "baietilor destepti" sa faca afaceri paguboase statului, legatura lor de sange azuriu cu cei cocotati in fruntea bucatelor. O simpla verificare a ORGANELOR asupra contractelor ar scoate la lumina(caci e vorba de sursa pentru "lampa lui Ilici") cine sunt artizanii jafului. De ce nu se face? Pentru simplul motiv ca exista "alesi", duci, conti, baroni, cavaleri si domnite cu sange ALBASTRU, proveniti din chelneri, tinichigii si purtatori de table pe umar, in Republica Feudala Romanica.

Lucian Davidescu

@AristotelCostel

Totuşi, România e o ţară atractivă. Ai auzit ce jos coboară comisionul ca procent din tun?

@Costel

Parţial corect. Ia uite cum a sărit profitul în vidul de putere din 2005. Dar cu îngustimea de minte nu-s de acord. Nu toţi au promis ţepe în Piaţa Victoriei.

@bucuresci

C-aşa-i la stat

@Deveanu Silviu

"Ceea ce se intampla cu Hidroelectrica si sistemul energetic national este o reflectare a falsului slogan statul-prost gestionar”.

Cum adică, "falsul slogan" e de vină că acolo se fură?

loop

@Costel & @Lucian

Eu nu inteleg ce se intampla in tara asta, aproape toata lumea este impartita in 2 tabere antagoniste, ori puterea ori opozitia. Intotdeauna se da vina pe aia de dinainte de catre cei de la putere si opozitia zice ca guvernul e incompetent. Aproape toata lumea , pe forumuri, pe strada, in parlament adopta un discurs cine nu e cu noi e impotriva noastra. A da vina pe dezastrul din ultimii 20 de ani numai pe cei care-s la putere acum este o mare gresala. Au contribuit din plin, nu am negat asta, nu-i apar, dar nu numai ei sunt de vina, asta incerc sa spun, de aceea am afirmat partea cu ingustimea de minte, nu s-a dorit a fi o jignire.

Urmaresc blogul si postarile lui AristotelCostel de ceva timp, cu multe din parerile lui despre economie/imobiliare sunt foarte de acord, dar are de umblat la limbaj, sincer cateodata am impresia ca vorbeste intr-un dialect/univers numai de el stiut, de exemplu si acum mi-e greu sa inteleg reply-ul …

Parerea mea pe care am expus-o si o voi mai expune in fata oricui este ca majoritatea partidelor politice care au contat la noi au fost si mai sunt conduse inca de fosti nomenclaturisti de dinainte de '89 (comunisti+securisti) si rudele, prietenii si progeniturile acestora, amestecati cu afaceristi pescuitori in ape tulburi ajutati de politicienii corupti. Asta este problema pe care o avem si care trebuie eradicata.

@Oban : nu-s de acord cu discursuri gen Vadim Tudor "sa ii impuscam pe toti". Putem incepe prin a nu-i mai alege si a nu ii mai lasa in posturi de conducere, sa punem bazele unei justitii corecte si sa ii lasam pe mana justitiei. Sigur nu se va ajunge la executii, in cel mai rau caz se va ajunge la inchisoare pe viata pentru confiscatorii miscarii populare din '89, dar o confiscare de averi ilicite mi se pare mai corecta …

Lucian Davidescu

@loop

Problema e cum îi schimbi, pe toţi odată sau unul câte unul

AristotelCostel

@loop

Si eu ma uit crucis la Iancu, espertu' in energie al pesedeului, si eu sunt constient de cenaclul Nepfiu Pilescu, insa nu inteleg abordarea "toti sunt de vina", cand am certitudinea ca niste taranoi prostuti oranj imbogatesc, constient sau nu, FSB-isti pe comisioane modice. Inca am dubii daca sunt atat de prosti… de ieftini sau, pur si simplu, canalii aservite.

Declaratiile "curajoase" ale chelului impotriva rusnacilor mi se par acum strategie… de joc. "Ma dau cocos, prostanii platesc, noi luam urme de malai, iar eternii nostri prieteni de la rasarit … ne au in paza".

Ce s-a intamplat in ultimii ani nu poate fi comparat cu anii '90.

"Presedintele s-a dezlantuit impotriva "baietilor destepti" (furnizorii privati de energie) in august 2005, iar la 1 octombrie, primul furnizor, Energy Holding, a dat inapoi. "

"Theodor Stolojan, consilier al presedintelui Basescu la data primirii memorandumului, spune ca Alro este indreptatita la contracte directe. "Analizele facute de Departamentul economic (de la Cotroceni – n.red.) nu au fost legate neaparat de Alro, ci de liberalizarea pietei de energie, caracterizata de contracte pina in 2012 semnate pe vremea PSD. Alro ne-a sesizat ca are un consum mare si constant, ca are dreptul la un pret mai mic si ca Hidroelectrica i-a trimis la baietii destepti. Am intrat in discutii cu Ministerul Economiei, cu Autoritatea de Reglementare, sa vedem ce piata libera este", spune Stolojan. "Alro a prezentat ulterior un al doilea memorandum, la cererea noastra, in care le-am cerut sa spuna care este practica internationala in acest domeniu", a declarat fostul consilier al presedintelui, care a explicat ca practica ar fi ca, atunci cind pretul aluminiului scade, sa scada si cel al energiei electrice si viceversa."

… celor cu salariile taiate le recomand sa-si negocieze clauze similare. 🙂

"cand n-ai bani, nu platesti"… ce dracu' ! 😀

@Lucian

"Justitie corecta"… acum e clar? Oamenii viseaza.

Desfiintam serviciur'le si… ne mai gandim.

P.S. Loop, practic comunicarea prin "metoda pastile", elimin conjunctiile si… adesea verbele, da' nu pot renunta la "complimente". 😀

loop

@AristotelCostel : Logica din spatele argumentelor mele cu schimbarea clasei politice este mai complexa decat faimaoasa "toti politicienii fura".

Scenariul din '98 a fost urmatorul :

– dictatorul cel rau cu nevasta-sa si mai rea si cu odraslele pe masura sunt de vina, jos cu ei, la moarte cu ei

– "jos comunismul" nu prea a existat initial in strigarile populatiei revoltate, a aparut mai tarziu, si mai ales in fenomenul piata universitatii

– nomenclaturistii de imediat sub familia dictatoriala care nu au fost foarte vizibili publicului larg au preluat puterea, si intr-o masura mai mica sau mai mare, direct sau indirect o au si acum. TVR a fost folosit pentru manipulare – vezi rezultatul zdrobitor in alegeri al FSN – si a fost multumita de disparitia de pe scena a dictatorului, fara sa vada ca celelalte capuse inca "sug sangele poporului" prin masinatiuni gen Hidroelectrica

– fenomenul piata universitatii a fost protestul de "jos comunismul" si vrem adevarata schimbare, innabusita in sange, dupa cum stim

– rezultatul a fost aceeasi marie cu alta palarie, aceeasi nomenclaturisti imbuibati au avut cea mai mare parte din cascaval si inainte si dupa '89 (La categoria nomenclaturisti includ in ordine descrescatoare a proportiei lor in compozitia partidului: PSD,PRM,PDL,PNL,PNTCD, pot reveni cu exemple concrete pentru fiecare partid daca doresti)

Acum se prefigureaza cam acelasi scenariu :

– Jos dictatorul si familia lui (inutil de spus despre cine e vorba)

– daca se infaptuieste primul pas, populatia e multumita ca i s-a aratat sange si s-a facut "dreptate" in timp ce baietii destepti au acces la resurse, shimbandu-se de fapt care dintre ei au acces mai mult decat altii.

– ceea ce am vazut pana acum in jocul "democratic" al schimbarii partidelor aflate la guvernare nu a fost decat o rotatie a cadrelor, si o bataie care sa aiba mai mult din cascaval

Si da, la partea cu justitia cat de cat corecta, sunt constient ca momentan este o utopie in Romania, nu imi fac iluzii ca se va intampla in viitorul apropiat (adica in urmatorii 20-50 de ani). Totusi, intr-o tara cu populatie cu psihologie relativ apropiata de a noastra si cu probleme similare, practica a demonstrat ca un grup mic de cativa judecatori, procurori si politai corecti cu psihicul tare pot asana destul de mult raul din societate, aducandu-l la un nivel acceptabil. Exemplul este Italia.

Pentru ca societatea sa avanseze catre ceva mai bun, trebuie un punct de referinta, un ideal, un model spre care sa se tinda, chiar daca acolo se va ajunge peste 50 sau 100 de ani. Atata timp cat nimeni nu expune acest ideal publicului larg, publicul nu va lua in calcul decat variantele mai putin optime gen "Jos Xulescu, Moarte lu' Y, moarte hotzilor". Cu cat mai multe persoane aud despre aceasta viziune pe termen lung, si incep sa si-o doreasca, cu atat sunt mai multe sanse sa se intample.

Este un proces de lunga durata, greu de realizat, dar mai bun decat ura, jignirile si cutitele infipte in spate care sunt folosite acum si-s considerate mijloace bune de lupta contra raului care macina societatea, fara a se realiza ca aceste mijloace fac parte din acest rau.

Ratiunea, argumente si contra-argumente, si nu jigniri si atac la persoana trebuiesc folosite intr-o dezbatere. Fara desprinderea de aceasta atmosfera, riscam sa nu vedem padurea de copaci, riscam sa ne irosim fortele facand exact ceea ce fac cei care se lupta acum pe resurse.

de-a dura lex

@ loop

sunt total de acord cu ce ai scris, cu o micuţă excepţie: românii şi italienii nu sunt chiar atât de asemănători, deci nu se rezolvă problemele în acelaşi fel (sau la fel de uşor).

cultura (mentalitatea) românească este asemănătoare cu cele est-europene şi vest-asiatice, nu cu cele latine.

şi cultura (sud-)italiană este favorabilă oligarhiei, e drept, însă cultura românească într-o măsură mult mai mare.

mă tem că în România acei judecători, procurori şi poliţai corecţi şi cu psihicul tare ar fi "executaţi" destul de rapid.

Supermario

Lucian, tu ai facut un calcul de economist-jurnalist, eu unul de inginer-patron. Si rezultatele intuitive sunt asemanatoare.

Problema tarii este ca la guvern calculele ori le face un poet-matematician, ori un plezirist-epicurean, ori un filozof-jurist, ori un contabil-bugetar, ori un marinar-bisnitar.

De-aia da numai dupa zecimala…

vinereanu dacian

voi nu vedeti ca degeaba se schimba conducerile la hidroelectrica, ca cei mai de jos raman aceeasi.Noi comentam, dar degeaba. vezi un ASLAN care ramne vesnic, vezi un Iosif care nu se schimba. si aprppo, stiti ultima barfa? ca dna Iosif la varsta sa frumoasa are un super armasar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *