poti, te rog, sa faci o clasificare a acelor ratingurilor de tara?
observa ca AAA e cel mai mare, cum arata restul „clasamentului”?
Până unde poate ţine minciuna economică. O poveste cu greci
Regula este că excesul se plăteşte, că un deficit de cont curent mare (consum pe datorie) va aduce corecţii dureroase mai târziu: depreciere de curs valutar, scădere economică, inflaţie, şomaj. Excepţia se numeşte Grecia.
Agenţia de rating Fitch a tăiat ratingul de ţară al Greciei, într-o mişcare aproape surprinzătoare, pentru că noul nivel al ratingului, BBB+, este ruşinos pentru o ţară din zona euro. Şi pentru că mica agenţie Fitch, care de obicei intervine la final pentru a arbitra diferenţele dintre giganţii Standard&Poor’s şi Moody’s, a făcut acum prima mutare.
Avantajul Greciei: o încetare de plăţi externe ale statului este puţin probabilă în zona euro, unde Banca Centrală Europeană are suficiente resurse şi disponibilitate de a ajuta un stat membru.
Dezavantajul: Era deja prea de tot!
Cifrele au arătat, subit, un deficit bugetar real de 12,7% din PIB, într-o ţară unde datoria publică depăşeşte 100% din PIB iar perspectivele sunt să sară de 120% în trei ani. Iar “subit” este, în cazul Greciei, un cuvânt cu notorietate tragi-comică. Ani de zile, nici acum nu se ştie exact câţi, Grecia a falsificat datele despre deficitul bugetar trimise la Uniunea Europeană şi a reuşit astfel să adopte euro de la început. Apoi, a continuat cu falsurile. Însă paguba s-a distribuit uniform, între toate statele membre, “după principiul solidarităţii”. Şi cu câteva puncte de sprijin strategic:
Franţa a acceptat tacit realitatea, pentru că deficitul măturat sub preş reprezenta, în fapt, cheltuieli masive de înarmare, convenabile Franţei atât strategic cât şi economic. Germania a acceptat situaţia pe fondul unei datorii morale istorice. Marea Britanie s-a ţinut departe de zona euro aşa că oricum n-a suportat mai nimic din pagubă. Iar Italia şi Spania sunt ca şi Grecia beneficiari-neţi, chiar dacă în măsură mai mică, ai monedei unice.
Însă armonia începe să se destrame. Deja stabilitatea zonei euro este pusă în pericol de deficitele mari de peste tot şi nimeni nu vrea să lase ţări ca Grecia, Irlanda sau Spania să devină colţurile de rupere ale Tratatului de la Maastricht.
Lecţia pentru România: Din 2011, vin „300 de camioane cu euro” care să pregătească aderarea în 2015. Însă vor rămâne încărcate, cu şofer, cu cheia în contact. UE are deja destule datorii ca să le mai plătească şi pe ale noastre.
Update: O analiză a cauzelor, pe logec.ro
Citeşte şi: 5 zone de risc financiar mai apropiate şi mai periculoase decât Dubai
6 comentarii
AAA
AA+
AA
AA-
A+
A
A-
BBB+
BBB
BBB-
BB+
BB
BB-
B+
B
B-
scuze pentru omisiune
Grecia, esuind in 1999 (?) sa satisfaca cerintele oentru intrarea in zona EURO, a strins cureaua si reuseste doi ani mai tirziu? Nu prea tine.
Nu ca vreau sa-i apar pe greci (minciuna-i minciuna), dar ce mecanisme iti ramin ca guvern sa combati o recesiune daca deficitul tau bugetar este strict limitat (cel putin pe hirtie) si nici nu poti devaloriza moneda sa faci ceva gescheft la export? Astepti ajutor de la big brother?
Moneda unica-i buna cind economia merge bine, acum insa cam greu. Poate ca singurul lucru rational de facut acum, este ca banca europeana sa accepte ca garantie obligatiunile aproape junk a Greciei, urmind ca atunci cind apele se mai linistesc sa incerce ceva mai inteligent si mai flexibil, dar si mai controlabil.
Agentiile de rating s-au discreditat pentru totdeauna odata cu inceputul crizei financiare NU LE MAI CREDE NIMENI . de faptcred ca fac parte din accelasi sistem al Banksters -ilor internationali. Coboara ratingul in anumite zone ori anumite instituti pentru ca aceiasi actionarii care sunt si in spatele lor si a institutiilor financiare sa imprumute cu dobanzi camataresti state ori banci (pe principiul Eu ITI PRODUC BOALA TOT DE LA MINE CUMPERI SI MEDICAMENTUL)
Neo34,
Cel putin in cazul Greciei Fitch face formal un simplu fapt, adica Grecia se afla in pragul insolvabilitatii. Pentru banca europeana asta nu-i ceva nou si cine are ochi sa vada si-a dat seama de asta. Nu vreau sa speculez, dar pentru mine ca spectator sint clare doua lucruri:
1. Bulk-ul economiei Greciei (si al Romaniei, Bulgariei samd) este subteran, la „negru”; daca n-ar fi asa guvernele respective n-ar avea atitea „bumpy rides”. (Corelatia – fie ea pozitiva sau negativa – nu-i demonstratie, dar pentru mine-i suficient)
2. Nu-i nimic rau cu economia la „negru”; dupa normele europene (si chiar americane) Singapore si Hong-Kong au DOAR economie subterana. Dar asta-i OK acolo: nimic dai, nimic primesti. Te descurci. Insa EU si EURO nu functioneaza asa.
@Neo34
Cred că faci o confuzie, agenţiile de evaluare s-au discreditat tocmai pentru că NU au tăiat ratinguri la timp.
@Tudor
Într-adevăr, nu le place deloc să plătească taxe 🙂