Bine bine, dar eu am inteles ca, Grecia in contul acestui haircut va plati cu varf si indesat: o mai aspra supraveghere a finantelor interne, masuri de austeritate cat cuprinde, privatizari fortate… Mie nu mi se pare cine stie ce targ pentru aceasta tara, in conditiile in care desi la prima vedere bancile implicate au pierdut, ele in realitate au castigat pe terment mediu si lung (foarte bine Grecia intra voluntar in faliment, si atunci pierdeau 100% nu 50%, asa cum a amenintat Merkel) si avand acces practic la niste viitori bani, care cel mai probabil vor fi tot din buzunarele contribuabililor. Asa incat nu vad de ce celelalte tari s-ar grabi sa adopte modelul grecesc (decat daca bineinteles vor fi disperate sa o faca). Aici nu sunt sigur daca am inteles bine, asa incat rog clarificari din partea celor mai indreptatiti si cunoscatori ale economiei.
A doua la mana,insa mie mi se pare a se face o uriasa greseala. Oricare ar fi fost pacatele Greciei in trecut (si evident ca au fost multe), nervii si nivelul de trai in aceasta tara a scazut dramatic. A pune jugul mai departe, nu poate conduce decat la o exarcerbare a urii, care poate degenera violent in extremism, lovituri de stat militare, sau terorism. In toate aceste posibile si infricosatoare scenarii, grecii au din nefericire o lunga istorie. Si atunci, nu stiu daca cineva are de castigat!
3 lucruri care se schimbă dramatic după falimentul Greciei
Hazardul moral. Groaza de risc. Moartea CDS.
Inevitabilul s-a produs iar Grecia a lăsat cu buza umflată o bună parte dintre creditori: băncile cau titluri de stat scadente mai devreme de 2020 şi-au luat adio de la jumătate din sumă. Pentru Grecia, asta înseamnă o reducere a datoriei de la 330 la 230 de miliarde de euro. Măsura eliberează o parte din presiune, însă creează probleme care până acum nu existau.
1. Hazardul moral: Se întâmplă situaţia pe care ţările zonei euro au încercat de la început s-o evite. Pentru că nu şi-a respectat angajamentele de austeritate, o ţară a fost “pedepsită” cu ştergerea unei părţi din datorie. Portughezii, irlandezii, italienii, spaniolii sunt acum perfect îndreptăţiţi să ceară tratament similar. Dacă în primele două cazuri se mai poate face câte ceva, ultimele două ar duce la colapsul sistemului bancar.
2. Groaza de risc: După ce investitorii în titluri de stat au căpătat dovada că datoriile suverane nu sunt aşa sigure pe cât credeau, ei vor fi mult mai puţin dispuşi să împrumute guverne, mai ales dintre cele percepute ca având un risc ridicat. Asta înseamnă dobânzi mai mari sau chiar evitarea oricărei licitaţii, indiferent de dobândă. România este deocamdtă în prima situaţie, dar are dezavantajul de-a nu fi acoperită de umbrela zonei euro.
3. Moartea CDS-urilor: Accentele comice din jurul terminologiei – dacă să se numească faliment, faliment controlat sau restructurare “voluntară” – au efecte foarte concrete pe piaţa derivativelor financiare. Deocamdată, vânzătorii de poliţe CDS refuză să onoreze despăgubirile pentru că băncile ar fi acceptat “voluntar” restructurarea creditelor. Pentru cei care au plătit miliarde pentru asigurare şi acum se trezesc fără bani, ăsta-i doar un detaliu nerelevant.
Poziţia ISDA, agenţia care arbitrează aceste derivative, s-ar putea schimba pentru a conserva încrederea pieţei, dat fiind că doar o mică parte din datoria greciei este asigurată prin CDS-uri nete: 3,5 miliarde de euro. Însă investitorii au devenit deja conştienţi că în cazul unui faliment mai mare nimeni nu va mai vrea să-i despăgubească.
32 de comentarii
daca falimentezi o firma … se duc activele la creditori.. iti iau aia ce bani mai ai prin conturi.. etc…
daca falimentezi grecia ce faci? .. intri la „graculescu” in casa si ii iei televizorul? … incasezi un glont in teasta inca dinainte de a trece pragul… Parerea me este ca stergerea datoriilor este un fel de „mai bine recuperam mai putin decat nimic” 🙂
@ciprian
Greciei i s-au şters din datorii pentru că nu a putut respecta programul de austeritate deja stabilit, deci nu are ce să mai plătească în plus
@ Atotnestiutorul:
De ce citesti blogul asta?
Seara buna
Nu cred ca vor fi suficiente aceste 100 miliarde de stergeri pina la urma . Poate sa fie doar o prima runda de iertari . 🙂 Citeam pe undeva ieri ca in realitate sint doar 75 miliarde de datorie reala , efectiva stearsa . Care chiar si in cazul celor 100 miliarde nu reprezinta nici pe departe 50 % din datoria greaca .
In general si comparat cu masa de datorii suverane existente , CDS specifice sint foarte putin utilizate . Complect divers discursul legat de CDS folosite in cazul emisiunilor de bond , actiuni , obligatii a firmelor private . AIG e exemplu viu de firma de asigurari care a facut plinul de bani prin eliberarea de CDS . Cum multe erau legate de bondurile emise de banca L B , a fost necesara interventia guvernului federal pentru a evita falimentul in fata avalansei de CDS ce trebuiau platite .
Problema groasa e sa nu asistam la o vinzare in masa de titluri de stat pe piata secundara datorita convingerii ca nici macar CDS nu asigura o eventuala rambursare a investitilor in titluri de stat . Nici macar BCE nu are posibilitatea de a cumpara tot si mereu . Ca efect direct cred ca putem asista la panica generalizata pe burse cu efectele cunoscute din 2008 . Cind Dow era sa se desparta de Jones . 🙂
@Atotnestiutorul
Păi da, statul ar trebui considerat un datornic cu risc mai mare 😉
@Ștefan A
Salut 🙂
Da, trebuie să găsească încă vreo 30 de miliarde să-şi recapitalizeze băncile
Și da, probabil că nu vor fi suficiente. Gio tocmai a anunţat că va face referendum 😀
http://europe.wsj.com/article/SB10001424052970204…
>{…}nervii si nivelul de trai in aceasta tara a scazut dramatic
Ca s-au enervat … asa o fi – dar nivelul de trai nu a scazut ( inca ) atit de drastic cum sunt legendele.
Si cind ma uit la cit e nivelul de trai din Romania sau dintr-o tara ca Slovacia, membra a eurozonei si deci obligata sa plateasca si ea o suma de bani, numai mila nu-mi poate fi de greci ( italieni, spanioli si chiar frantuji ). 😉
Si bau-bau-ul cu extremismul nu cred ca e adevarat – in fond in nici o tara estica nu a ajuns nici un Gigi Extremistu' la putere in astia 20 de ani. Dar na … cliseeele moare greu … 🙂
MIA, vreau sa te anunt ca am gasit o metoda prin care socialismul dispare REPEDE.
Vrei sa stii care e? 😀
@John Galt
O fi aceeasi? 😀
Daca e valida inseamna ca e aceeasi. Pentru ca toate ecuatiile astea au o singura solutie. 🙂
Lucian,
spui ca Grecia ar mai avea nevoie de vreo 30 mld ca sa-si recapitalizeze bancile. Sa le recapitalizeze ca sa ce? Nu prea vad un motiv viabil pentru care sa o faca. Alcoolismul nu se vindeca cu vodca…si nici problemele generate de banci cu bani 🙂
@ovi, bancile grecesti vor trebui recapitalizate pentru ca deponentii sa nu-si piarda banii.
@Lucian: Hazardul moral: Deci portughezii, irlandezii, italienii si spaniolii vor dori sa fie amenintati cu noi impozite, sa nu mai aiba siguranta locului de munca la stat, sa aiba 5 ani de recesiune, sa dispara privilegiile unor clase si sa fie tara lor intr-o continua greva?
De acord cu celelalte doua puncte.
@MIA,
Depinde pe ce interval de timp vrei sa faci calculul. Daca iei intervalul de 20 ani, ai dreptate.Dar pe de alta parte, acesti ultimi douazeci de ani, dpdv al bunastarii populatiei grecesti (acumulata pe datorie ce-i drept) au reprezentat o "epoca de aur", nefiind marcate de nici un fel de tensiuni sociale sau sindicale. In mod evident, lucrurile nu mai stau asa. In schimb, daca privesti pe o perioada de, sa spunem 60-70 de ani, ai sa descoperi ca ceea ce am spus eu este cat se poate de adevarat.
Cat despre planul de salvare propriu-zis, lucrurile au devenit brusc complicate, odata cu anuntul organizarii unui referendum care sa puna in discutie dorinta grecilor "de a fi salvati". Deja bursele europene, au pierdut tot ceea ce castigasera in saptamana trecuta. Nori negri deasupra Europei se anunta!
Balciul se termina cand Grecia va fi data afara din zona euro si as adauga eu si din UE . Ar fi un exemplu bun si pt alte tari mediteraneene in care ziua de munca e mai mult alocata siestei
@LD: …vor fi mult mai puţin dispuşi să împrumute guverne, mai ales dintre cele percepute ca având un risc ridicat. Asta înseamnă dobânzi mai mari sau chiar evitarea oricărei licitaţii, indiferent de dobândă. România este deocamdtă în prima situaţie
Nu vad "problema". Guvernul nu este o entitate de incredere, nu are surse proprii de venit, nu poate fi executat silit, isi schimba radical compozitia si directia la fiecare 4 ani, si iroseste orice ban primit in directii neproductive. De ce s-ar inghesui investitorii sa-i dea bani la dobanzi modice ? De ce ar trebui sa fie considerat tot una cu natiunea pe care o guverneaza ?
Are dreptul administratorul scarii de bloc sa imprumute 1 milion de euro in numele locatarilor pe motiv ca ii reprezinta, e ales democratic, si are venituri "fiscale" (cotele de intretinere) ?
@Florin:bancile grecesti vor trebui recapitalizate pentru ca deponentii sa nu-si piarda banii.
Si de ce e asa grav ca unii oameni, majori si vaccinati, care si-au asumat un risc investitional si au primit dobanda in schimbul lui, sa-si piarda banii ?
Eu ma gandeam sa renunt la uleiul de masline italian care il folosesc si sa trec la ulei de masline grecesc sa ii ajut pe fratii greci, dar nici fratii italieni nu o duc mai bine. Si in ecuatie intra si prietenii spanioli care si ei vand ulei de masline. Oricum pe amicii portughezi ii sustin cumparand vin cu dop de pluta nu cu dop sintetic.
Ciudata chestia asta cu "riscul" cand vine vorba de guverne, avand in vedere ca ce spune Punk mai sus este perfect adevarat. Trebuie sa fii un investitor destul de ^&@# pentru a crede ca o tara care are permanent deficit bugetar si care se imprumuta continuu pentru "investitii" o sa iti dea banii inapoi. Poate iti recuperezi o parte din bani .. pana cand se sparge bula.. dar o tara cu deficit an de an ajunge sa fie datoare cu mai mult decat produce intr-un an … si pana la urma ii cocoseaza dobanzile.
Sunt curios ce o sa se intample pana la urma cu toate datoriile astea … multe dintre ele exista in acest moment doar pentru ca se fac imprumuturi pentru a plati dobanzi … banca imi da bani.. iar apoi imi da bani ca sa-i platesc dobanda la primii bani… apoi imi da alti bani ca sa ii dau dobanda la primele doua .. si tot asa o sa ajungem ca PIB pe 100 de ani sa fie datoria catre un "nene" bancher …
@victor: tu de ce o faci?
@ovi
Sa le recapitalizeze ca sa ce?
Ca să nu dea faliment şi să nu se întâmple ce zice @Florin
@Florin
“Deci portughezii, irlandezii, italienii si spaniolii vor dori sa fie amenintati cu noi impozite, sa nu mai aiba siguranta locului de munca la stat, sa aiba 5 ani de recesiune, sa dispara privilegiile unor clase si sa fie tara lor intr-o continua greva?”
Dimpotrivă, dacă nu-şi mai plătesc datoriile scapă de probelme. Cu privilegiile, da, e mai complicat
@Andrei
“Balciul se termina cand Grecia va fi data afara din zona euro si as adauga eu si din UE . Ar fi un exemplu bun si pt alte tari mediteraneene in care ziua de munca e mai mult alocata siestei”
Cât timp datoria mai există, creditorii preferă să le fie plătită în euro.
@punk
“Are dreptul administratorul scarii de bloc sa imprumute 1 milion de euro in numele locatarilor pe motiv ca ii reprezinta, e ales democratic, si are venituri “fiscale” (cotele de intretinere) ?”
Bună remarcă! Nu are dreptul, pentru că faţă de el nu ţi-ai cedat suveranitatea personală.
http://riscograma.ro/4938/care-banca-mai-da-faliment/#comment-16236
@Radu Ionescu
Sau
@atotnestiutorul
Împrumuţi statele pentru că doar aşa poţi accesa finanţare ieftină de la băncile centrale şi în schimbul promisiunii că eşti "too big to fail". Nişte enormităţi, desigur, dar îţi iei repede bonusul apoi nu mai contează.
"Suveranitatea personală" mi-am cedat-o limitat in contextul unei ordini constitutionale, defalcat catre cele trei puteri. Parlamentul zice cati ani fac daca conduc beat, justitia hotaraste daca am fost beat sau nu, si guvernul imi da cu pulanul peste coaste daca fac galagie cand ma aresteaza.
Nicaieri si niciunde nu a primit guvernul Udrea dreptul de a emite si cheltui cecuri garantate cu veniturile mele viitoare sau cu proprietatea mea. Din punctul asta de vedere analogia cu administratorul functioneaza perfect, dreptul suveran de a repudia datoriile facute de altii in numele meu nu l-am cedat nici administratorului si nici guvernului; e o simpla extensie a dreptului de proprietate garantat constitutional.
Culmea culmilor, premierul grec vrea referendum ca sa vada daca populatia Greciei accepta planul financiar european.
Mai pe sleau… Grecia spune creditorilor: sa vad daca poporul vrea sa va mai plateasca ceva!
Raspunsul a vreo 80% din populatie e lesne de ghicit… asa ca creditorii or sa ramana cu buza umflata!
Grecii acestia imi devin tot mai antipatici. Nu atat din cauza ca au dat inca de acum 200 de ani tepe englezilor si germanilor http://bit.ly/pKaXJI /, ci pentru ca ne-au dat si noua, de cel putin 300 de ani , si despre asta nu scriu ziaristii (nici macar ai nostri) . Sa ne reamintim de:
1. Regimul fanariot
2. Secularizarea averilor manastiresti de catre Cuza. http://bit.ly/shCUQq . In 1863 mai aveam 25% din terenul arabil in mana manastirilor controlate de calugari greci, care trimiteau toate veniturile catre Athos in special si Grecia in general.
Cand cautam vinovati externi pentru inapoierea noastra, primii pe lista sunt turcii. Cred ca un loc fruntas merita si fratii nostri ortodocsi, grecii.
Aceasta tara demonstreaza ca stie ce inseamna democratia si nu degeaba restul lumii a preluat termenul de democratie dar nu si intelesul.
Sunt perfect de acord cu decizia luata pentru initierea referendumului, este perfect democratic iar poporul isi va decide propria soarta, ca e buna ca e rea, e decizia lor.
PS: Spuneau unii ca aceasta decizie nu trebuie lasata in mana poporului si ca de acest lucru trebuie sa se ocupe specialistii.
Am vazut cu totii unde ne-au dus acesti specialisti. Prea multa incredere acordata si uite ce au facut. Sa lasam popoarele sa decida ce e rau sau bine pentru ele insele, pentru copii si parintii lor.
Unde specialistii au esuat trebuie sa dam posibilitatea si poporului sa aleaga, se poate dovedi a fi mai intelept.
>Cand cautam vinovati externi pentru inapoierea noastra, primii pe lista sunt turcii.
Eu unul i-as pune in capul listei pe dragii nostri tovarasi si preteni rusi … sau na, sovietici. 😉
>Cât timp datoria mai există, creditorii preferă să le fie plătită în euro.
Cred ca e obligatoriu sa fie platita in euro – in afara de eventuale sume imprumutate in dolari. 😉
@punk
A suporta consecinţele propriilor fapte nu înseamnă automat o pierdere a suveranităţii individuale. Ea survine abia atunci când "datorezi" necondiţionat o parte din venituri (sau direct din munca brută în sistemele feudal/sclavagist) şi fără măcar posibilitatea de rambursare atunci când perceptorul nu-şi îndeplineşte partea de contract.
@spartan
Să vedem: grecii vor simultan să nu plătească datoriile dar să rămână în zona euro. Schizofrenia asta face votul foarte impredictibil.
@iokan
1. Ăştia nu erau puşi de turci?
2. Cum secularizarea? Poate acumularea. Care, la bază, a decurs din statutul ţărilor române de vasali către… vezi mai sus.
@bogdan
Exact. Trebuia lăsată de la început. Dar nici acu nu-i prea târziu >:)
@MIA
"Cred ca e obligatoriu sa fie platita in euro – in afara de eventuale sume imprumutate in dolari"
Ba guvernul grec chiar are opţiunea asta, să convertească datoriile în "monedă naţională", pentru că atunci când au fost făcute prospectele de bond nu a fost luată în calcul abandonarea euro. Abia din iulie, când s-a propus primul haircut, de 21%, una dintre concesiile oferite la schimb băncilor a fost angajamentul ferm pentru euro la bondurile refinanţate.
Situatia din Grecia este un pic mai complexa. Un pic de cunoastere a istoriei ar ajuta in acest context.
http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2011/11/01/9700…
Eu nu contest capacitatile specialistilor, important este ca ideile lor sa fie puse in aplicare nealterate de elementul politic. In analize si solutii ne putem pune toti de acord dar cand urmeaza sa se puna in practica este mai greu din cauza intereselor personale ale fiecaruia.
"Caracterul fara inteligenta poate multe, insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic."
Cicero
@casandra
Da, chiar mă pregăteam să scriu despre referendum şi despre presupusa lovitură de stat prevenită 😉
0. Studiati fiabilitate si menejmen' de risk. BTW: mi-a luat o oarece cantitate de timp (20 minute) să citesc cele de mai sus.
1. Chiar credeţi că idioţeniile inserate în comentarii mai interesează pe cineva??
1.1.Răspuns=da
go take 1 pcs. of freakin' chill-pill
1.2.Răspuns=nu
go take some vitamin C
read the next question
1.3.Răspuns=indecis
spend another 20 minutes for re-reading the comments, THEN goto 1.1.
time-lost==40 minutes
2. Credeţi că CNP-urile NU pot fi folosite pentru falsificarea rezultatelor voturilor voastre viitoare?? 2.1.Răspuns=da
go take 1 freakin' chill-pill
read question 1., without trying to answer it
2.2.Răspuns=nu
go take some vitamin C
read the next question
2.3.Răspuns=indecis
spend another 20 minutes for re-reading the comments, THEN goto 2.1.
time-lost==60 minutes
3. WTF??
time-lost==80 minutes
get out this page, without posting any answer
forget the freakin scenario
bye
error.number==1
…….mai aveţi chef şi de alte statistici sau mod de interpretare a statisticilor??
goto 0.
Toate 3 gresite 🙂
1. Hazardul moral a fost ingropat imediat dupa Lehman in 2008. RIP. Totusi nu am motive sa plang pe umarul bancherilor care au initiat, tranzactionat si beneficiat de toata datoria statelor… in urma crizei or sa dispara multi, dar rechinii cei mari vor fi si mai mari si mai puternici. Rechini = creditorii statelor = ghici cine ? Sunt cam 150 de entitati care controleaza toate corporatiile transfrontaliere din toata lumea.
2.groaza de risc …. care groaza de risc ?
Pe ce lume traiesti tu? NU exista groaza de risc decat pentru astia mici si amarati pe persoana fizica. Pentru rechinii de mai sus nu exista alt risc decat sa fie mancati de alti rechini mai mari. Conceptul de risc nu a fost luat in calcul decat la nivel declarativ – hai sa avem si un departament de risc sa ne conformam legislatiei sa zica populatia ca suntem extra-mega-"safe".
Iluzia de risc a disparut cand SUA a salvat saracii rechini de o moarte rapida si groaznica. Cam atunci a fost ingropat si conceptul de piata libera.
Cat de inteligent trebuie sa fii ca sa nu intelegi ca unul sarac care nu poate sa-ti dea inapoi o dobanda de 5% nu o sa aiba de unde sa scoata o dobanda de 10% si ramai cu banii dati ?
3.moartea CDS-urilor … ia sa vedem se activeaza CDS-urile pe Grecia dupa referendum ? Asta face din ele un fel de zombie ?!?
@droid
1. "Hazardul moral a fost ingropat imediat dupa Lehman in 2008"
Adică după LB guvernele au ştiut că pot să nu-şi mai plătească datoriile?
2. "nu exista alt risc decat sa fie mancati de alti rechini mai mari"
Păi asta-i cea mai mare groază de cel mai mare risc
3. "ia sa vedem se activeaza CDS-urile pe Grecia dupa referendum ?"
Citeşte atent, poate chiar înainte, dar e prea târziu. După atâta codeală, ce-ţi garantează că se vor activa şi la Italia?