sugestiv. am descoperit relativ recent Riscograma, însă de atunci citesc cu plăcere şi găsesc materialele publicate interesante şi educative
10 lucruri pe care banca nu ţi le spune niciodată
Băncile se plâng că n-au cui da bani, clienţii, că n-au de unde lua, iar dobânzile sunt la nivel de ţară bananieră. Undeva, e o problemă de comunicare. Ce ar spune nişte bancheri sinceri:
1. Ne-am săturat de riscuri. Nu prea avem bani pentru tine, decât dacă aduci garanţii de doi lei pentru fiecare leu pe care îl ceri.
2. Dobânda pentru tine este mare acum şi pentru că avem de acoperit pagube de la clienţii vechi. Ştim că n-ai nicio vină, dar nici noi nu vrem să trecem pe pierdere.
3. Nu ne interesează că dai faliment, decât dacă ai deja credite la noi. Dacă vrei să începi o afacere acum, noi credem că eşti dus cu capul.
4. Dacă ipotecile tale s-au devalorizat, te rugăm să nu ne anunţi. Ne creezi probleme şi cu acţionarii, şi cu BNR. Mai discutăm anul viitor.
5. Dacă ai dobândă mică şi eşti dispus să plăteşti anticipat, am fi dispuşi să renunţăm la comisioanele de rambursare.
6. Dacă ţi-am oferit o refinanţare, înseamnă că vrem să plăteşti mai mult şi să mai renunţi la o parte din drepturile pe care ţi le-am lăsat anii trecuţi în contract. Dai nişte comisioane în plus acum, iar mai târziu – oricum îţi mărim dobânda la loc.
7. Dobânda promoţională pe un an-doi este doar ca să te califici pentru un credit mai mare. Semnează doar dacă eşti sigur că îţi va creşte salariul, pentru că va veni vremea când vei plăti pentru promoţia asta.
8. Nu te anunţăm când se măreşte dobânda, pentru că uneori ne e teamă să nu observi că am exagerat. Regula internă este: când e cazul să o mărim – o mărim, când e cazul să o micşorăm – o menţinem.
9. Dacă faci depozite la noi, îţi dăm dobânzi mai mari decât ne permitem, pentru că avem nevoie să acoperim nişte grile de prudenţialitate. Uită-te în ochii noştri. Suntem disperaţi!
10. Facem lunar concurs de idei: cine gândeşte cel mai inovator comision. Câştigătorul îşi păstrează jobul.
Citește și:
Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba
Cum se fură banii din cont – 30 de exemple
Top 5 lucruri care se pot renegocia cu banca
10 lucruri pe care nu vrei să le spui băncii niciodată
… dar există şi informaţii pe banca care nu prea le află direct de la clienţi şi pentru care ar da aproape orice ca să le ştie. Ce să nu-i zici:
1. Nu citesc niciodată contractele. Puteţi să scrieţi acolo că îmi vând sufletul, iar eu voi semna cu plăcere.
2. Nu ştiu cine-i Euribor, n-am auzit de el în viaţa mea. Mie doar să-mi trimiteţi factura acasă.
3. Îmi trebuie bani ca să investesc pe Bursă. Ştiu eu sigur care acţiuni vor creşte.
4. Am nevoie de bani de la voi ca să-mi plătesc datoriile, iar când îi veţi cere înapoi, mă duc la bancă. Altă bancă.
5. Am mai fost la trei bănci azi-dimineaţă. Dacă mi se aprobă toate creditele, le iau.
6. La noi la firmă se fac restructurări. Salariile ni le-au tăiat deja.
7. Nu mi-am plătit întreţinerea anul ăsta, restul facturilor le plătesc la trei luni.
8. Nu mai stau de cinci ani la adresa din buletin. Numărul de telefon mi l-am schimbat deja. Anul viitor, mă gândesc să emigrez.
9. Mi-am luat o casă cu bani de la voi. Mai valorează fix jumătate.
10. Ştiu că îmi măriţi costurile aiurea în fiecare lună, dar mi-e aşa o lene să vă reclam…
Citește și:
De ce își țin românii banii cash, nu în cont
Cinci legi necesare pentru a reglementa băncile
Cum deschizi un cont bancar cu transferuri gratis în euro
12 comentarii
Superbe Analize faceti si interesante! Imi place ca aduceti in discutie subiecte sensibile si ascunse ochiluli Public!
eu as vrea sa ne spuna bancile cu cati bani au imprumutat statul roman anul asta 🙂
EI cer dobanzi mai mari si baga mai multe comisioane pentru a acoperi pierderile de la cer restantieri dar tot asa pot ajunge si cei in cauza cu restante si atunci ? Căcărie …
Banca este un parazit al societatii. In calitate de parazit scopul ei este sa nu isi ucida victima(creditacu salariat naiv) pe care o paraziteaza ..dar totusi sa paraziteze bine, ce naiba doar e banca!
Exista si exceptii in anumite cazuri pazazitul isi ucide naivii exigibili .. dar este doar in scopuri nobile, spre a da exemplu ce ti se poate intampla creditacule. E doar spre binele tau. Data viitoare nu mai fi prost sa iti iei credit.
Atata timp cat, in mare, vinovate pentru criza actuala sunt bancile, iar statul (statele) le-au cocolosit imprumutandu-se cu miliarde, nu o sa scapam curand de boala.
Daca lasau cursul sa-si urmeze destinul multe banci bolnave (care acum fac profituri de zeci de milioane de euro), ar fi dat faliment, iar totul ar fi inceput pe baze sanatoase.
Atata timp cat tumoarea nu este starpita in faza incipienta, mai tarziu ea se va transforma in cancer.
Da? Buuun, pai atunci nici nu o sa luam credite de la voi (banci), asa ca mai bine crapati decat sa aveti o atitudine in halul asta fata de clienti. 😀
Sunt bugetar si veniturile mele au sacazut in ultimi doi ani si jumatate, progresiv. Am rate de 12 mil/luna, rate pe care , la data luari creditului le puteam plati(impreuna , evident, cu sotia, si ea tot bugetar). Deja fac mari sacrificii ca sa nu intarzii cu mai mult de 30 de zile dar dupa 1 iunie este cert ca nu voi mai putea plati. De ce nu scrieti nimic despre riscul pe care bancile si l-au asumat in acest caz?? Despre faptul ca toate creditele sunt asigurate.
ps Nu am ipoteca sau alte garantii, creditele sunt de consum, dobanzile sunt pe masura(ucigatoare mai precis – pentru mine/ extrem de profitabile pentru banca).
Foarte frumos articol si …veridic. Asa este: nu exista oportunitati pentru tine ca si client privind refinantarea sau vreo minune de promotie. Exista doar metode de atragere a clientilor, pentru ca ulterior semnarii contractelor, bancile sa-si majoreze dobanzile si sa inghita cat mai multi bani de la tine. Eu detin un credit ipotecar si la aproximativ 1 an de la semnarea contractului dobanda a fost majorata semnificativ.
Vai…Sunteti de belea! Am ras de am picat de pe scaun!
Ce e mai tare ca am si eu un credit!
Ciao
si ne plangem ca bancile vor da falimenta cu legea darii in plata!!! Mr. Vasilescu „taie doar creanga care cadeî’, BNR nu intervine in prima faza, cand se vede pericolul pentru „prostime”… Ca de altfel si Misu Negritoiu, cu ASF pentru care vede lunar mii de euro in portofelul proppriu…pentru ca asiguratorii de orice fel fac ce vor in piata romaneasca, iar prostii platesc la vreme, nu cumva „desteptii sa sufere”…Cand ii vede legea, ca Dumnezeu nu intarzie…!
Credibilitatea si legitimitatea sunt bunurile cele mai de pret ale unei banci. Cu cat o institutie financiara pare mai sigura si demna de incredere, cu atat va avea mai multi clienti si in consecinta profituri mai mari. In dorinta de a te castiga, o banca va omite sa-ti spuna o serie de lucruri care, de multe ori, se vor dovedi potrivnice intereselor tale financiare.
Iata o parte din detaliile pe care bancile au tendinta sa le „ascunda”:
1. „Singura directie a taxelor e cea ascendenta”. Cu o incetinire a economiei si a cheltuielilor de consum, bancile sunt in cautare de solutii pentru mentinerea veniturilor. Chiar daca nu din taxe traiesc, totusi acestea contribuie la rotunjirea castigurilor. Administrarea unui card, retragerea de bani din ATM-ul altei banci, depasirea contului disponibil, solicitarea unui extras de cont, sunt operatiuni simple, dar profitabile pentru banci.
2. „Schimbam dobanda la credite tot timpul”. Chiar daca prevederile contractuale iti sugereaza ca dobanda va ramane aceeasi pe toata perioada creditului, in multe cazuri lucrurile nu stau asa. Pot exista formulari evazive care dau loc unor interpretari multiple si lasa loc bancilor pentru modificari ulterioare.
3. „Universitatile si campusurile studentesti sunt o mina de aur pentru noi”. Studentii sunt clientii de peste cativa ani, iar bancile au tot interesul sa ii curteze mai ales ca forta lor financiara se presupune ca va fi mare. Multe banci au incheiat intelegeri cu universitatile. Un astfel de exemplu este virarea banilor de bursa direct pe carduri. In acest fel se mareste sansa ca studentul sa ramana si in viitor client al bancii.
4. „Clientul nostru e profitul nostru, nu stapanul nostru”. Toate bulevardele mari au cel putin cate o filiala sau agentie a unei banci. Deschiderea de noi filiale se afla in bugetul de investitii al oricarei banci serioase. Asta pentru ca oamenii au tendinta sa-si aleaga banca in functie de cat de aproape este de ei. Mai mult, un client interesat de un anumit produs financiar poate fi convins sa cumpere si alt produs si, cu cat ai mai multe produse, cu atat esti mai fidel bancii.
5. „Mai mic uneori e mai bun decat mai mare cand ne referim la banci”. Pe piata bancara americana primele 10 mari institutii de credit isi generau 54% din venituri din taxe. In schimb, cele mai mici 10 banci genereau din taxele percepute clientilor doar 28%. Diferente semnificative pot aparea si in ce priveste dobanda, majoritatea bancilor mici avand oferte mai avantajoase decat cele mari.
6. „Serviciile de online-banking nu intotdeauna sunt corecte”. Platile online au schimbat modul in care oamenii isi gestioneaza banii. Putem plati facturi, face rezervari, cumpara produse sau verifica depozitul bancar direct de pe calculator. Din nefericire nu intotdeauna vedem adevarata situatie a fondurilor. Tranzactiile electronice au complicat sistemul. O rezervare online la un hotel te poate pune in dificultate deoarece banii iti sunt luati cu o intarziere considerabila, care poate ajunge si la doua zile.