rugati-va la sfantu' satelit ca americanii sa nu doreasca sa-si deblocheze (iar) economia cu un razboi …
Începe prăbuşirea Americii?
O schimbare a perspectivei de rating, chiar şi în cazul SUA, nu-i de ajuns pentru a zgâlţâi pieţele financiare. Însă e suficientă pentru a aminti că „investiţia cu risc zero” este întotdeauna o minciună.
Vreme de un an, slăbiciunea euro a camuflat eficient slăbiciunea dolarului. S-a terminat. „Bailout” în Portugalia? „Haircut” în Grecia? Nu mai impresionează pe nimeni. Cel puţin, în Europa salvările sunt însoţite de ceva austeritate iar restructurările de datorii ar afecta doar un număr relativ restrâns de creditori – se ştiu ei. În cazul unui eşec al dolarului, paguba se împarte democratic – la toată lumea.
Decizia Standard&Poor’s de-a reduce perspectiva ratingului AAA al SUA de la stabilă la negativă este cel puţin bizară. Pentru că triplu-A este un efect implicit al supremaţiei dolarului. Sigur că finanţele americane au probleme pe care le ştie toată lumea. Dar cât timp ai o tiparniţă, eşti dispus s-o foloseşti şi se găseşte mereu cineva care să cumpere tipăriturile pentru dobânzi minuscule, tehnic nu poţi da faliment – cel mult să inunzi creditorii cu hârtii care nu prea mai au nicio valoare. Însă scenariul inflaţiei nu este văzut ca un risc de agenţiile de rating, motiva pentru care AAA stabil este singurul scenariu posibil.
Și totuşi, de ce reducerea? Pentru că deşi are o tiparniţă, 1: America nu mai e totuşi la fel de dispusă să o folosească şi 2: nici creditorii nu mai sunt dispuşi să accepte orice.
1. Disputa dintre republicani şi democraţi referitoare la tăierile de cheltuieli, care aproape a dus la blocarea guvernului, este unul dintre primele semne ale trecerii de la inflaţie la austeritate. La fel şi dezbaterea despre plafonarea datoriei publice: SUA are datorii de aproape 100% din PIB şi teoretic mai au voie să împrumute doar câteva zeci de miliarde de dolari. Cele două partide negociază acum ridicarea plafonului. Democraţii vor eliminarea sau măcar ridicarea lui, în timp ce republicanii ar prefera să rămânp acolo. Probabil plafonul va creşte, însă nu cu mult.
2. Suficient de mulţi investitori se feresc de dolar, ceea ce face ca paritatea faţă de euro să fi depăşit 1,45, cotaţie aproape de neimaginat în urmă cu doar câteva luni. Nu se întăreşte euro, e doar o slăbiciune a dolarului. Din acelaşi motiv aurul a depăşit pragul fără precedent de 1500 de dolari pe uncie.
Bun, dar cum se va sfârşi o eventuală retrogradare de rating, cu una sau mai multe trepte? Mai puţin dramatic decât s-ar crede. America va cheltui ceva mai mult pe dobânzi, astfel că îi vor rămâne mai puţini bani pentru alte lucruri. Cu cât vor rămâne mai puţin? Cu exact aceeaşi sumă pe care creditorii lor o vor vedea în plus.
24 de comentarii
La ce declara politicieni diversi nu vedem noi prea curand austeritate in SUA. Cel mai probabil mai vine un QE sau doua, nu cred ca datoria SUA se va finanta exclusiv din piata.
cateva observatii:
1. website-ul se incarca din ce in ce mai greu. eu folosesc mozilla nu stiu daca asta o fi de vina
2. America e o bula speculativa in sine, mult peste bula speculativa din China care cel putin are o fundatie undustriala. Totul este supraapreciat in America, de la imobiliare, la valoarea companiilor raportata la profit, la moneda care dupa miile de miliarde tiparite in ultimii 2,5 ani trebuia sa duca dolarul la peste 2/1 eur si cel putin 1/3 yuan (daca ar avea curs flexibil), balanta comerciala pierde sute de miliarde anual la fel si bugetul care finanteaza un nivel de trai nesustenabil. Prin comparatie, Romania sta exemplar la acesti indicatori, chiar daca nivelul de trai e incomparabil.
3. Aurul, petrolul, alimentele va creste in continuare atata timp cat SUA continua sa tipareasca bani. Nu anticipez ca se va opri foarte curand.
4. Marea bula Americana se va sparge mai devreme sau mai tarziu.in 2007-2008 ea s-a mai dezumflat putin dar FED a avut grija sa pompeze miile de miliarde ca sa o umfle la loc.
Concluzii:
1. Dolarul este cea mai importanta marfa de export pt SUA
2. Atunci aceasta bula se va sparge va fi cu adevarat "marea criza"
Aurul, cum au fost si terenurile, intra in categoria bula. Din 2001 a avut o crestere vertiginoasa, dar cred ca e momentul in care se joaca ultima carte pana la marea cadere. Pana la urma, vor face aurul atractiv, fraieri cu multi bani vor cumpara, ca pana la urma: "Nu are cum sa se devalorizeze aurul! Din totdeauna a avut o valoare reala!", asa a crezut si imperiul spaniol… Oricum, bacheri isi vor recupera pierderile din 2008 pe baza aurului.
Cat despre dolar, nu e nici o grija. Nimeni, la ora actuala, nu isi permite sa lase SUA sa se prabuseasca, doar daca vor reusi sa isi modifice sistemul economic si vor deveni putin mai autarhici, altfel, daca SUA pica, toata barca se scufunda, pentru o vreme. Si totusi, aurul e o bula.
Da SUA se prăbuşesc de mult .Din acest motiv aveau nevoie de revoluţiile din 1989 din Europa.De Irak şi Afganistan.De Africa.Da dolarul este hârtie igienică.Ptr această hârtie igienică au murit asasinaţi 3 preşedinţi.JFK dorea înlocuirea dolarului cu o monedă solidă interschimbabilă în aur.Sî desfiintarea FED.Da cred că dolarul se va prăbuşi.Hiperinflaţia va forţa omenirea să nu mai accepte dolari şi să¨-şi dorească o monedă globală.
@ThinkAgainRo
Zeitgeist nu e tocmai cea mai ideala sursa de citare.
Piata titlurilor de stat SUA nu a fost impresionata. Dupa cum Krugman dixit :
http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/04/19/stock…
si observa la finalul postului:
if you think that US interest rates are being held down by the fact that in some sense the Treasury hasn’t had to go to the market lately, since the Fed is buying debt — although the Fed isn’t actually buying it direct from Treasury — consider the case of Greeece. Greece isn’t going to the market at all these days, since it’s getting all its funding from the bailout package. That hasn’t stopped the 10-year interest rate on its outstanding debt from reflecting investors’ perception of its underlying solvency.
Si dolarul si euro au slabit, dupa cum observa LD in cursul aurului (si petrolului, cuprului, etc). Este si normal. Economiile tarilor BRIC cred in ritm sustinut, in timp de UE si SUA stagneaza. Si atunci e normal ca sa se indrepte capitalul din SUA si UE spre tarile BRIC, unde poate castiga mai bine.
Acest lucru are 2 consecinte:
1) monezile dolar si euro nu vor mai ramane asa tari comparat cu cele din tarile BRIC
2) daca vreuna din tarile BRIC (caz concret, China) isi forteaza moneda sa aiba un curs fix fata de dolar, consecinta este inflatie in China
Taria monezii nu conteaza foarte mult, de exemplu cursul yenului este de 80 si ceva la dolar. Daca alte tari vor sa tranzactioneze petrol sau gaze in euro sau ruble, nu le impiedica nimeni, SUA nu forteaza pe nimeni altcineva sa foloseasca dolari. Daca se vor intoarce cei 100B in valuta care acum sunt tinuti sub saltelele arabilor si altor tari, vor contribui un pic la inflatia din SUA, dar nu foarte mult (ca ce sunt 100B in bancnote la o economie de 15T). Din partea mea poate sa ajunga dolarul si mai iefin decat yen-ul, desi nu cred ca e probabil (ca daca ar fi asa, nimeni nu ar tranzactiona titluri de stat cu termen de 10 ani cu yielduri de 3.5%, ci cum observa Krugman, piata secundara ar reactiona ca in cazul Greciei, unde yieldurile au ajuns la 15%). Deci piata secundara (care nu e controlata de FED) nu pare deloc ingrijorata de solventa USA sau inflatie mare in urmatorii 10 ani.
Nu vom vedea vreo prabusire a Americii in termeni absoluti. Dar in termeni relativi, nu va mai dura mult situatia ca o tara cu doar 4% din populatia lumii sa aiba 20% din economia lumii. China, cu populatie de 4x mai mare, nu cred ca va atinge niciodata PIB-ul per capita al SUA sau UE, dar in termeni absoluti le va intrece pe amandoua. Si cum arata istoria, puterea economica determina in final si puterea militara, deci Chna va deveni hegemonul Asiei de Est, si probabil ca va proiecta si ceva forta prin Africa sau alte tari nedezvoltate de unde isi extrage resurse naturale.
Pana la urma, vor face aurul atractiv, fraieri cu multi bani vor cumpara, ca pana la urma: “Nu are cum sa se devalorizeze aurul! Din totdeauna a avut o valoare reala!”, asa a crezut si imperiul spaniol…
Fraierii aia cu multi bani…nu-i stii tu…si nici ei pe tine 🙂
Analogia cu imperiul spaniol… nu e analogie.
@Radu
America e ca in povestea cu broasca din oala pusa pe aragaz. La inceput apa era rece, dar pt ca se incalzea incetul cu incetul, broasca nu si-a dat seama cand a inceput sa fiarba.
Nu obliga nimeni "Oficial" sa se foloseasca dolarul in schimburile comerciale. Si totusi armata SUA are de departe cel mai mare buget, are baze in toata lumea, tari sub ocupatie (din motive juste sau nu).
De ce are nevoie SUA de toate aceste cheltuieli militare daca nu pentru a domina geopolitic lumea?
Dolarul isi va pierde rolul principal daca cel putin unul dintre urmatoarele lucruri se va intampla:
1. tarile arabe nu vor mai accepta dolari pt exportul de petrol (putin probabil datorita prezentei militare SUA semnificative in golful Persic si sprijinului acordat de SUA regimurilor din aceste tari)
2. China va elimina complet dolarul din rezervele valutare si din schimburile comerciale (putin probabil deoarece ar aduce pierderi semnificative economiei chineze)
Ambele scenarii au sanse minime sa fie puse in practica pe termen mediu
America merita in momentul actual cel mult un CC cu perspective serioase de C sau chiar SD. Problema e c agentiile de rating sunt avizate chiar de guvernul federal 😉
@Gigi
Povestea cu broasca e falsa–chiar s-au facut experimente, si broasca a sarit din oala cand nu s-a mai simtit comoda.
Cu privire la razboiul inceput de Bush cel Mic in Iraq, cum a spus un intelept, nu atribui rau-vointei ce poate fi atribuit idioteniei. Faptul ca SUA are baze in Iraq contribuie miliarde de dolari la compania Haliburton (unde printr-o inocenta coincidenta a fost CEO Dick Cheney), dar acei bani sunt platiti de contribuabili americani. Campurile petroliere din Iraq nu au fost concesionate companiilor americane, ci companiilor chinezesti. Razboiul lui Bush cel Mic a diminuat mult dominanta SUA in lume–daca inainte de 2003 erau temuti, apoi toti si-au dat seama ca SUA nu poate pacifica o tara araba (sau mai bine zis nu vor americanii sa o pacifice cu aceleasi tactici brutale pe care rusii le-au folosit in Cecenia de exemplu)
Nu conteaza asa mult daca dolarul este sau nu moneda de rezerva a lumii. Personal imi place sa calatoresc in lume, inclusiv in Romania, si mi-ar prinde bine daca dolarul ar fi mai puternic. Dar daca scade in valoare nici un bai, pot calatori mai mult in SUA, si intr-un fel tot raul spre bine–cu cat e mai mica valoarea monedei, cu atat mai competitivi vor fi exportatorii americani (de exemplu Boeing va putea vinde avioane mult mai ieftin ca Airbus).
@Gigi
Sau erai mai subtil, si vroiai sa insinuezi ca popoarele din tarile dezvoltate sunt descreierate? Ca numai broaste descreierate raman in oala.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog#Scienti…
Scientific background
Several experiments involving recording the reaction of frogs to slowly heated water took place in the 19th century. In 1869, while doing experiments searching for the location of the soul, German physiologist Friedrich Goltz demonstrated that a frog that has had its brain removed will remain in slowly heated water, but his intact frogs attempted to escape the water.[4][16]
'Prabusire' e un termen bun pentru a face titlul atractiv, dar prea spectaculos pentru a reflecta viitorul probabil.Mai curand as spune 'tendinta descendenta de durata'. Inertia si potentialul sunt prea mari .Generatia baby boomers e prima care a permis ca America sa dea drumul la unele haturi din mana.Dupa Bush Sr, -erou de razboi- au ajuns la putere reprezentati ai generatiei ce se droga in anii 70'.Atunci a inceput declinul.
Uite de-asta criza asta incepe sa miroasa din ce in ce mai tare a ciorba de socialisti, a la Pacala :))
@ Radu, povestea cu broasca este o metafora, asa cum scrie in articolul trimis de tine. Metaforele nu trebuie demonstrate stiintific pentru a fi date ca exemplu 😉
Bineinteles ca un dolar slab ii ajuta pe americani ca natie prin devalorizarea uriasei datorii externe si prin efectul asupra balantei comerciale.
Insa aceste efecte sunt conjuncturale si pe termen scurt (cativa ani) care doar atenueaza povara Americii pe spinarea restului lumii
Cat timp nu vor fi facute ajustari structurale masive ale deficitelor, se vor invarti intr-o spirala descendenta mai abrupta sau mai lina dar care intr-un final nu va duce la un deznodamant pozitiv.
Ce-i drept americanii sunt cei, care n-au prea simtit atat de bine criza, ce-i drept a inceput de la ei, dar statul a se citi FED-ul, a intervenit si vechile obiceiuri nu s-au uitat.
Ca societate se bazeaza pe consum, totul este umflat de brand si nu au o fundatie solida, momentan este rentabil sa ai tiparnita si s-o folosesti atata timp cat majoritatea tranzactiilor internationale inca se mai fac in dolari. Toata politica lor, daca este s-o luam asa pe asta s-a bazat, numai ca uita un fapt, Asia vine puternic din urma si au mai multe avantaje, decat au ei, forta ieftina de munca odata si know-how-ul la o gramada de lucruri. Un exemplu care imi vine in minte este cel al Iphone, care nici nu aparuse bine in America ca deja in China era o varianta mult mai buna facut de ei cu sigla Apple.
Cel mai probabil scenariu, va fi o mica austeritate prin inchiderea unor baze militare nerentabile, taierea din salariile bugetarilor s.a. Dar bine asta nu cred ca se va intampla acum, cel mai probabil la anu, cand este unul electoral si in care situatia va fi mai delicata decat acum. Ce vedem acum este un fel de avertisment pe care fiecare il ia cum vrea…..
@Gigi
In cel mai rau caz SUA se dezindustrializeaza si devine ca UK, o fosta mare putere. Nu e sfarsitul lumii, UK nu este o tara post-apocaliptica.
Nu stiu cat se cunoasta lucrul acesta in Romania, dar in 1956 cand a fost razboiul din Suez, UK si Franta au luat partea Israelului si au ocupat canalul Suez. Presedintelui Eisenhower i-a fost teama ca asta va conduce pe Egypt drept in bratele URSS-ului, si stii cum le-a taiat macaroana englezilor? Le-a spus ca daca nu se retrag din Suez rapid, nu le mai refinanteaza datoriile. Deci cam aceiasi figura ar putea sa o faca China lui SUA in viitor, daca SUA va incepe un razboi care nu le va fi pe plac chinezilor.
@Traceur
Clonele ieftine chinezesti dupa iPhone nu sunt mai bune, si nu pot rula aceleasi aplicatii. Nu zic ca nu sunt un lucru bun, pe oameni pe care nu ii tine buzunarul decat de 50 Eur merita.
SUA nu are multi bugetari civili la nivel federal, doar in jur de 1M (care la populatie de 310M nu e deloc mult, doar 0.3%, cum ar fi in Romania ca guvernul central sa aiba doar 70k bugetari). Are mai multi bugetari militari, si bineineles contractori privati, dar aia se pot taia la nevoie. In timp de criza guvernul federal a asistat mult financiar si statele, dar nici asta nu e ceva permanent. Guvernul federal SUA colecteaza doar 14% din PIB, acesta e motivul pentru care deficitul bugetar e asa mare. Pe vremea lui Clinton colecta 20% din PIB (incat avea excedent la buget), si nu se plangea nimeni.
de fapt SUA ar avea nevoie de 24% din pib sa nu aiba deficit bugetar deci chiar daca ar fi 2h0% incasarile tot ar avea cateva sute de miliarde gaura. Chiar si preferatul tau Paulica Kr avea o solutie bugetara numita the 23 pct solution
Si bugetari civili la nivel federal sunt vreo 3 milioane non – military si inca 1.5 mil military. Daca tot folosesti cifre foloseste cifre corecte.
Legislative Branch 29,930
Congress 17,530
U.S. Senate 6,820
House of Representatives 10,710
All Others 5,580
Judicial Branch 33,754
U.S. Supreme Court 483
U.S. Courts 33,271
Executive Branch 2,754,789
Executive Office of the President 1,725
Exectutive Departments 1,868,381
Independent Agencies 884,683
Total 2,818,473
Federal Military Personnel 1,591,000
Grand Total 4,430,000
Off-topic: SARBATORI FERICITE!
On-topic (oarecum):
La sondaj, varianta a doua – CELELALTE MONEDE scad, nu scade DOLARUL FATA DE celelalte monede?
@Radu Ionescu
20% erau suficienti pentru un buget echilibrat pe vremea lui Clinton, dar nu se mai pot readuce vremurile acelea.
Cred ca ai dreptate cand spui ca acum sunt necesare 23%, din 2 motive:
1) termen scurt
a) incasari inca reduse din cauza crizei, care va mai continua minim 2 ani (ca nu poti numi o crestere economica anemica, care nici nu tine pas cu cresterea populatiei, "recovery")
b) cheltuieli inca necesare pentru Iraq si Afghanistan, ca nu se poate retrage armata SUA imediat, indiferent de cine e presedinte
2) termen mediu-lung: pensionarea generatiei baby boomer–nu atat pensia SS (care in medie este doar 1k pe luna), ci cheltuielile Medicare pentru batrani, care cresc foarte rapid
CBO zice in http://www.cbo.gov/ftpdocs/78xx/doc7874/03-15-Fed… , tabel 2, ca in total erau in 2005 1.44M bugetari civili. Nu cred ca figura a crescut mult de cand a devenit Obama presedinte. Poate ca sursa de discrepanta este cum sunt clasificati contractorii care lucreaza pentru guvern, sau poate angajatii din Veteran's Affairs (spitale militare), cine stie. Oricum, fie ca figura totala e 0.5% din populatie, fie ca este 0.9% cum zici tu, indica totusi ca numarul bugerarilor civili la nivel federal e redus comparat cu orice alta tara dezvoltata, si m-as mira sa se duca mai mult de 4% din PIB in salariile lor, sau hai sa zicem 5% cu tot cu pensiile lor.
Schimband putin subiectul, dar ramanand la tema "Declinul Americii", vidul de putere in Africa si alte tari din lumea a 3-a este preluat rapid de China. Un articol interesant despre subiect:
http://www.economist.com/node/18586448
Sarbatori Fericite!
>Bineinteles ca un dolar slab ii ajuta pe americani ca natie prin devalorizarea uriasei datorii externe si prin efectul asupra balantei comerciale.
Poate îi ajută aşa … la nivel de naţiune – dar nu cred că asta contează prea mult câtă vreme elita care deţine averile principale şi le-ar vedea drastic diminuate în cazul unei inflaţii susţinute …
@MIA
Tu crezi ca elitele americane isi tin banii la saltea? Nu, banii sunt in cea ma mare parte investiti in lucruri reale–actiuni, afaceri, terenuri, imobiliare….
Partea care este in bani lichizi este fie in obligatiuni (de stat sau de corporatii) pe termen scurt, de pana 1 an, fie in obligatiuni de termen mai lung dar protejate de inflatie.
Din acelasi motiv, o inflatie in America nu va devaloriza prea mult datoria statului (cel mult 1% sau 2% in parerea mea). Singurul avantaj al devalorizarii dolarului este ca face exportatorii americani mai competitivi (si ca pune frana si importurilor).
>Tu crezi ca elitele americane isi tin banii la saltea? Nu, banii sunt in cea ma mare parte investiti in lucruri reale–actiuni, afaceri, terenuri, imobiliare….
Clar – dar din episoadele anterioare de "inflatie sustinuta" s-a vazut ca, in afara de situatia unor plasamente externe, averile mari sunt si ele extrem de afectate. Acuma nu ca respectivii ajung sa faca foamea … dar ca idee … 😉
tangential on-topic, dar interesant http://fora.tv/2010/01/19/92Y_Joseph_Stiglitz_wit…