La ce oră?
Grecia dă faliment azi
Lecţia pentru România:
Chiar dacă oficialii UE au încercat să evite momentul, să îl amâne sau măcar să îl denumească altfel, inevitabilul se produce astăzi: o parte dintre creditorii Greciei, publici şi privaţi, vor fi în situaţia de-a pierde aproximativ jumătate din bani.
“Aproximativ” este cuvântul cheie, care va fi negociat până în ultimul moment şi care va arăta exact noile raporturi de putere în cadrul UE. El ar putea fi mai aproape de poziţia Franţei, care cere iertarea a doar 40% dintre datorii, sau a Germaniei, care crede că 60% trebuie şterse.
Fiecare ţară are motivaţii foarte precise. Franţa încearcă să-şi apere băncile, care au cea mai mare expunere în faţa dezastrului grecesc după cele elene. Germania vrea, dimpotrivă, ca sancţiunea pentru cei care şi-au asumat riscuri cu un guvern risipitor să fie cât mai dureroasă. Un compromis stabilit la exact 50% ar putea sugera un echilibru perfect între cele două puteri europene. Însă, în realitate, este vorba cel mult despre un echilibru în cadrul unei noi uniuni, construită după model german. “Întrebarea cine ar putea accepta un model german a fost rezolvată de pieţele financiare. Discutăm despre detaliile şi amploarea măsurilor, nu de natura lor”, a spus fără echivoc un oficial german citat de Washington Post. Deocamdată este vorba de unul de rang secund şi de la adăpostul unui semi-anonimat prudent, însă senalul despre ce va urma este destul de clar.
Soluţia găsită pentru Grecia nu este împovărătoare în sine – datoria totală de 330 de miliarde de euro este uşor de suportat pentru Uniunea Europeană – însă deschide o adevărată Cutie a Pandorei. Toate popoare îndatorate şi care trebuie să suporte acum măsuri de austeritate se vor simţi îndreptăţite să ceară un tratament similar. Urmează câţiva ani de “hazard moral”, de posibile decizii proaste luate doar pentru că “se poate şi aşa”. Singura şansă ca ele să nu ducă la colaps total este un program paralel de disciplină teutonă, pentru statele ale căror finanţe publice încă mai pot fi salvate.
În acest context apare, de altfel, şi presiunea asupra bugetului României de-a avea anul viitor un deficit bugetar chiar mai mic de 3%. Din 2013, deficitul va fi probabil 0%, în condiţiile în care pragul de 3% devine caduc iar statele UE încep să adopte principiul “echilibrului bugetar”.
Cu o datorie publică mult sub medie, România pare ferită de aceste probleme. În realitate, este în prima linie a statelor în pericol. După ritmul de creştere, datoria românească este pe primul loc în Europa. De la 13% la sfârşitul lui 2008, ea a ajuns până la 40% la jumătatea lui 2011. Mai grav însă, la acest nivel al datoriei sarcina anuală a dobânzilor este deja de 2% din PIB, adică egală cu a unor state ca Belgia sau SUA, care au datorii publice de 100% din PIB.
În ritmurile de îndatorare de până acum, în lipsa creşterii economice şi în condiţiile în care acordul cu FMI expiră iar România va trebui să se împrumute de pe piaţa liberă, o situaţie asemănătoare cu a Greciei este la doar 3-4 ani distanţă şi. În orice caz, falimentul ar fi mai probabil decât adoptarea euro.
Diferenţa faţă de Grecia este că, în cazul României, UE nu va încerca să evite momentul, să îl amâne sau măcar să îl denumească altfel.
26 de comentarii
Si eu cred la fel despre Romania.
Mai grav e ca nici nu prea stiu ce s-au facut cu banii imprumutati.
@Daniel Dacila si daca nu stii "ce s-au facut " cu banii imiprumutati de ce vorbesti?
@Istvan
Aproximativ între 7 şi 8.15 seara, ora României
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/do…
@Daniel Dacila
Nimic
Cu bancile grecesti din Romania oare ce se va intampla, respectiv economiile romanilor depuse acolo?
@Mariana
http://riscograma.ro/4938/care-banca-mai-da-faliment/
România (şi alte ţări ) au intrat în U.E. pentru ca banii, capitalul adiţional european, inclusiv cel public, să nu meargă în China – cum a făcut cel american, distrugând viitorul S.U.A. Dacă politicienii europeni nu au luat măsurile corespunzătoare pentru că sunt proşti, noi trebuia să ne vedem de drum, să finanţăm infrastructura, învăţământul din România pentru a atrage apoi alte investiţii europene. Investiţiile au raţiune economică numai acolo unde salariile sunt sunt suficient de mari, altfel merge şi munca manuală. Cu tot necazul provocat, grecii au procedat corect împrumutându-se. Acum vor fi iertaţi de datorii şi corijaţi în comportament, vor rămâne cu infrastructura etc., spre binele lor şi al Europei. Polonia – care a procedat în anii '90 ca Grecia – acum a păstrat sistemul bancar în proprietate poloneză absorbind bani europeni pe toate căile.
România nu a înţeles nevoia sa de investiţii străine, pentru că mentalitatea „efortului propriu”, ceauşistă, naţional-comunistă, antieuropeană, „proamericană” este prezentă peste tot, inclusiv la Băsescu, la Isărescu. Musteşte blogosfera de „patrioţi” de mici Ceauşeşti, suveranişti, anti-unguri, ardeleni anti-Ardeal, care prin tot ceea ce fac dăunează intereselor familiilor de români (care nu au emigrat), în esenţă, poporului român. Aşa cum pentru Ceauşescu patiotismul însemna aservirea poporului dictaturii sale personale, pentru cei de azi patriotismul este aservirea poporului „burgheziei cocălare”, de Bucureşti. Această clică are un comportament antieconomic şi caută să se izoleze de concurenţa europeană.
>Mai grav e ca nici nu prea stiu ce s-au facut cu banii imprumutati.
Cum sa nu se stie ? S-au platit salarii ale bugetarilor, pensii si s-a mai si investito-furat cam jumate. 😀
Daca ar fi sa ma iau dupa ceea ce s-a intamplat in America …. as plange doar de mila populatiei , in rest nu-mi fac griji deoarece criza duce la fuziuni , restructurari , preluari etc. si vedeti mai jos cum se platesc aceste servicii de consiliere …..Din cate imi aduc aminte , 5 mari banci de investitii din America au creat sau mai bine zis au …indus criza si iata ca totusi le merge bine …. 🙂
"JP Morgan, prima banca de investitii din SUA
Dupa ce in 2010 ocupa locul cinci in ierarhia bancilor americane de investitii, in acest an, ca urmare a valorii tranzactiilor la care a participat, JPMorgan Chase a ajuns lider pe acest segment, detronandu-i pe rivalii de-o viata Goldman Sachs si Morgan Stanley, potrivit agentiei Mediafax.
Institutia financiara a oferit de la începutul anului servicii de consiliere pentru tranzacţii în cuantum total de 353,5 miliarde de dolari, comparativ cu cele cate 295 miliarde de dolari pentru Morgan Stanley şi Goldman Sachs.
Banca a reuşit să câştige poziţia de principal consilier în tranzacţia de 16,5 miliarde de dolari prin care United Technologies urmează să preia Goodrich Corp.
Conducerea JPMorgan au afirmat ca reusita se datoreaza stabilităţii echipei de bancheri de investiţii şi unei mai mari atenţii la nevoile clienţilor în raport cu rivalii, care şi-au îndreptat atenţia către alte chestiuni şi au avut probleme de volatilitate a personalului."
In concluzie : unele popoare au ramas macar cu ceva de pe urma acestor imprumuturi ….. de acum incolo s-ar putea ca finantarea sa devina extrem de scumpa pentru noi , romanii …..
Cum nu stim:
Luam bani pe caiet (a se traduce – imprumutati) pentru bautura si tigari (a se traduce – fantani muzicale si trotuare)
Abia astept timpul cand va trebui sa traim de pe ce producem si de pe ce am construit in ultimii 20 de ani
Credeti ca mai e mult?
Am o nelamurire cu privire la datoria publica a Romaniei. Nu spun ca nu a ajuns la 40%, dar nu inteleg cum de la 13% la care se adauga 8,3% in 2009, 6,6% in 2010 si 2,5% pana acum sa ajungi la acest procent. Probabil ca nu iau in calcul anumite elemente, te-as ruga sa ma lamuresti.
In ceea ce priveste dinamica de crestere eu nu as fi asa pesimist; cand cresti de la 13% la 40% inseamna un ritm de crestere de 200%. Pe de alta parte matematic vorbind cand ajungi la datorii de genul 80-100% cum au statele din zona euro e si cam greu sa ai acelasi ritm de crestere nu? daca se stabileste si la 3% inca 5-10 ani nu e nici o problema de acum incolo. Important totusi e ca banii astia atrasi sa fie si investiti ca altfel nu faci nimic.
Dobanzile momentan sunt mari datorita perceptiei asupra regiunii. Daca Franta si Germania se decid in sfarsit sa arunce bani in constructia solida a zonei euro se regleaza imediat. Daca nu, oricum suntem in pom si pomul in aer.
Multumesc, d-le Davidescu,m-am mai lamurit putin.
@Isailă Brătfălean: destul de corect şi realist comentariul, cu excepţia unei expresii pe care o „fixezi” la Bucureşti; de când e capitala deţinător exclusiv al brandului „cocalar”? Aş îndrăzni să zic că nu e nici măcar majoritar, raportat la numărul total de bucureşteni… că e placă turnantă pt magistralele de cocalari ale scumpei noastre patrii, locuită din păcate, asta e altă poveste!:D
Ce s-a întâmplat cu banii împrumutaţi de la FMI? S-au furat, punct. Se fură în RO, de la vlădică de la opincă. Uitaţi-vă numai la aşa-zisele autostrăzi făcute în ultimii ani, ca să vedeţi amploarea fenomenului… să conduceţi bine!
@Catalin
Datoria raportata la pib difera de datoria in valoare absoluta. Romania pe langa ca a imprumutat i-a scazut si PIB-ul. Daca PIB-ul scade cu 9% si tu nu te imprumuti deloc datoria raportata la PIB tot creste. De exemplu Tariceanu avea ceva deficit dar deoarece PIB a crescut mai mult ca deficitul datoria raportata la PIB a scazut desi a crescut ca suma datorata.
"……… Franţei, care cere iertarea a doar 40% dintre datorii, sau a Germaniei, care crede că 60% trebuie şterse.
Fiecare ţară are motivaţii foarte precise. Franţa încearcă să-şi apere băncile, care au cea mai mare expunere în faţa dezastrului grecesc după cele elene. Germania vrea, dimpotrivă, ca sancţiunea pentru cei care şi-au asumat riscuri cu un guvern risipitor să fie cât mai dureroasă."
O intrebare. Care sanctiune e mai drastica pentru Grecia: iertarea pentru 40% din datorii sau pentru 60% din datorii?
Din text reiese ca iertarea a 60% din datorii e mai "dureroasa". Ceva nu pusca.
>Din text reiese ca iertarea a 60% din datorii e mai “dureroasa”. Ceva nu pusca.
Propunerea germana vine "la pachet" cu o intarire a disciplinei financiare si masuri sporite de austeritate pe cind cea franceza presupune trecerea unei bune parti din serviciul datoriei la Fondul European Special de Ajutorare ( na … sper ca am tradus bine ).
De-aia e mai "dureroasa" pentru grecul angajat a doua ca prima – ca pentru ala de are ceva bani pusi in banca oricum e nasol … se poate declansa o panica de proportii si un "iures la banci" de nu-i adevarat ( deja e in derulare de fapt ). Asta incearca de fapt ambele propuneri sa impedice … 😉
@radu ionescu
De acord, observatia este valida si explica partial cresterea, dar, totusi, ordinul de marime nu se justifica. Scaderea PIB in 2009 si 2010 cumulata a fost de 8,5% fata de 2008, ceea ce inseamna ca 13% in 2008 devine 14,2% la finalul lui 2010 iar 8,3% in 2009 devine 9,1% in 2010. Cumulat, avem 14,2+9,1+6,6+2,5 = 32,4%. Tot mai raman niste procente pe care nu le gasesc.
@Isailă
Prima parte – corect, cu observaţia că au exagerat în cursa înarmării cu Turcia, ăsta fiind de fapt unul din factorii în lipsa căruia erau o ţară europeană ca oricare alta.
A doua parte ar fi delicioasă dacă n-ar fi şi adevărată 🙂 🙁
@cosmina
"unele popoare au ramas macar cu ceva de pe urma acestor imprumuturi"
Exact! Aviz celor care mint că "ne împrumutăm ca să ne dezvoltăm"
@xxela
"Abia astept timpul cand va trebui sa traim de pe ce producem si de pe ce am construit in ultimii 20 de ani
Credeti ca mai e mult?"
Am trăit şi până acum. Ce s-a împrumutat, oricum s-a irosit.
@Catalin
Restul de bani au mers la BNR, pentru "echilibrarea contului curent"
@Mariana
Cu plăcere 🙂
@cilu
"Din text reiese ca iertarea a 60% din datorii e mai “dureroasa”. Ceva nu pusca."
Dureroasă "pentru cei care şi-au asumat riscuri cu un guvern risipitor". Adică pentru cei care iartă. Puşcă 🙂
Degeaba s-a aranjat pentru Dorel o intrare pe pile la Heidelberg. Pana la urma e prins cu fituica si dat afara, cu scandal .Mai bine ramanea la Spiru Haret. Putea ajunge cel putin ministru in guvernul Boc 17 sau cel mult un taximetrist onest.
pana la urma cine a pierdut din falimentul Greciei? Creditorii care si-au primit doar 50%?
Problema este pusa gresit . De fapt "creditorii" au renuntat la dobanda si vor acum sa-si ia doar banii "imprumutati". De altfel au si impus sa fie prezenti niste personaje in Min Finantelor care se vor asigura ca orice ban colectat sa ajunga la creditori . Dupa ce isi vor recupera sumele atunci isi vor face bagajele si vor lasa Grecia in paragina si , cu visteria goala . Daca grecii vor dori imprumuturi atunci le vor garanta cu insule ,porturi , etc. Grecia este in FALIMENT .
@Daniel Dacila
Banii imprumutati NU au existat decat in scripte . Nimeni nu a vazut un cent imprumutat . Numai cativa smecheri au devenit suspect de bogati ptr niste …. bugetari . Ei au luat spaga si au semnat de primirea miliardelor !
@Iorgos
“Daca grecii vor dori imprumuturi atunci le vor garanta cu insule ,porturi , etc.”
Va mai imprumuta cineva 1 euro grecilor dupa tot ce s-a intamplat?
Intrebare01.
Stie cineva care era pretul unui atom de C-12 (carbon cu 12 protoni) la data de 29/02/1993?
Daca DA, va rog postatzi raspunsul pe acest blog, in data de 03/11/2011, la sectiunea "predictii greshite" care va apare maine.
Daca NU, nu.
Intrebare02.
Stie cineva care va fi pretzul unei insule greceshti maine?
Daca DA, nu postatzi raspunsul.
Daca NU, va rog postatzi raspunsul pe acest blog, in data de 03/11/2011, la sectiunea "predictii realiste"
Intrebare03.
MAI AVETZI CHEF DE PREDICTZII?
Dl. DAVIDESCU:
Va felicit pentru capabilitatzile de aflare in timp util a adreselor Internet Protocol (I.P.) a celui din Kessel, R.F.G. Probabil ca era locatzia fizica a vreunui server de Domain Name System (D.N.S.), sau D.N.S.Secure – big deal.
AVERTIZARE:
NU FOLOSITI ADRESA DE POSTA ELECTRONICA DE MAI SUS, SUB NICIO FORMA.
V-as ruga mult sa insistatzi pe langa webadmin-ul acestui site sa scoata textul stupid:
"E-mail (necesar, nu va fi publicat)"
precum shi casutza in care pot fi introduse respectivele adrese.
auch ! Romania next 🙁